Märkesväskor

Hörde för några dagar sedan en reklam för någon radiokanal där de tydigen lottade ut märkesväskor. Man fick höra lyckliga vinnare skrika ut sin eufori över denna vinst. Är det bara jag som fattar INGENTING? Vad är lockelsen med en väska för flera tusentals kronor? Kvaliten kan ju omöjligt försvara priset. Är det en känsla av att vara betydelsefull, rik, att ha en livsstil liknande kändisarnas? Jag kan inte låta bli att slås av tanken hur vi människor, och i synnerhet kvinnor via reklam och annat uppmanas att ägna våran tid och våra tankar åt saker som kläder, skönhet etc. Kanske för att vi inte ska ägna oss åt viktigare frågor? Självklart anser jag inte att man måste rädda världen varje ledig minut och att det är fel att kolla på kläder etc, men jag menar står detta i rimlig proportion till våran tid, till vad vi gör av våra liv?

/A

Byt ut plasten!

Plast är praktisk, lätt att diska, billig, funktionell......men.......plast tillverkas av fossila bränslen, vilket ju finns i begränsad mängd samt att man har uppmärksammat att plaster samt ämnen som dessa blandas med (mjukgörare, flamskyddsmedel) etc kan vara skadliga för vår hälsa. Speciellt viktigt är att skydda våra barn. Men hur gör man då, om man som många svenskar, har en hel del plast i sitt hem?

1. Undvik att köpa hem plast, t.ex billiga plastleksaker till barnen. Finns betydligt hållbarare alternativ av det mesta i trä. Undvik att få en gratis plastförslutare till mjölktetran i affären t.ex.

2. Rensa ut all onödig plast, t.ex plastglas, plastmuggar till picknick-korgar, alla dessa matlådor. Fleecetröjor och fleecefiltar är ju återvunnen PET, bra att den är återvunnen, men jag vill inte ha plast närmast huden iaf.

2. Byt ut:

* nappflaskor i plast kan t.ex bytas mot nappflaska i rostfritt stål eller glas (den med glas har skyddande silikonhölje på utsidan vilket gör den lätt att hantera)
* haklappar: finns fina rejäla i tyg, undvik dem i tyg med plastad insida.
* undvik plastbestick till barn, vanliga skedar fungerar lika bra.
* pipmugg: behövs inte, det är ganska fort gjort att lära en 6-mån baby att sippa från kanten på ett vanligt dricksglas.
* matlådor: jag använder stora glasburkar som det varit sylt i.
* köksgeråd: i stort sett all plast går att byta ut mot trä, glas eller metall.
* mattor: välj naturmaterial.
* kläder/väskor/skor: undvik fleece, satsa på naturmaterial.
* träningsflaska: finns ju t.ex i rostfritt stål och aluminum. Aluminiumflaskor har dock en lining på insidan för att förhindra kontakt mellan vätskan och metallen, därför föredrar jag personligen den i rostfritt stål.
* mappar: kartong istället för plast.
* bär hem matvarorna i tygpåse istället för plaspåse. Mer ekonomiskt också!
* sy egna tvättpåsar av gamla lakan eller använd träkorgar.
* galgar: till trä, även kartong har jag också sett på Åhlens
* plastblommor: say no more! =)

3. Städa! =) Ordentlig vädring samt dammsugning och våttorkning av golv (flamskyddsmedel från möbler t.ex hamnar i dammet på golvet)

Fyll gärna på listan med fler av Era bästa tips!

/A

Fortsatt rensning...

45.
Har redan 10 nubbeglas...Hur många behöver man egentligen? Hur ofta används de? Mycket sällan i vårt fall. Men OK...dessa går i alla fall till Röda Korset....


/B

mindre prylar

Ett enklare liv med upplevelser i centrum, istället för prylar. Att våga gå sin egen väg, och att inte låta sig påverkas av andras åsikter om sig själv. Ett liv med mindre sysslor, där tid frigörs för att ägnas åt dom man älskar och det man älskar. En viktig del i detta är minskad och medveten konsumtion. Det finns ingen billig mat, inga billiga saker. Priset är det samma och betalas av någon, någonstans.

RSS 2.0