Minimalism, ekologiskt och barn - går det ihop?

När man får barn så bombarderas man plötsligt av alla möjliga goda råd, men också av, kopiösa mängder reklam i allehanda broschyrer som plötsligt dyker upp i brevlådan, välkomstgåvor och BB-goodiebags. Som nybliven förälder vill man att ens barn ska ha det bästa, men behövs alla prylar som tillverkarna vill få oss att tro? Mitt svar på den frågan är ett rungande NEJ! Tänkte därför lista lite punkter nedan, hur vi har tänkt om diverse prylar, behövs de eller inte, och vilket alternativ vi har valt.

* Spjälsäng: JA. Första barnet sov där en hel del, andra barnet sov knappt där alls, men en spjälsäng är ändå en bra sak att ha, i och med att det utgör en säker yta där man kan lägga ned barnet etc. Rekommenderar en begagnad, omålad, då en del barn gnager på stolparna (mindre gifter) och att man vädrar ut en ny madrass ordentligt innan användning. Spjälskydd kan man skippa, så ventileras luften runt barnets huvud bättre. En platt ekomärkt kudde, och någon begagnad filt är allt som behövs.
* Vagn: JA, viktigaste prylen alla kategorier enligt mig. Här får man prova sig fram vad man gillar, vi har testat några olika vagnar genom åren, med olika för-och nackdelar.
* Bärsele/bärsjal: JA, har bara testat Babybjörns sele vilken vi har varit nöjd med, här får man nog pröva sig fram, men kanske räcker med en, eller högst en av varje. =)
* Babysitter: NJA, en del barn somnar i dom, då kan det vara värdefullt, annars har de en relativt kort användbarhetsstid, men säljs å andra sidan billigt på Blocket och det är ju bara att sälja den vidare sedan.
* Babygym: NEJ, har inte använt detta, har mest sett plastiga varianter som jag inte gillar.
* Lära-gå-stol: NEJ, tror inte det är det naturligaste sättet för barn att lära sig gå på, återigen, ofta väldigt plastiga.
* Baby-gunga: NEJ, har inte använt.
När det gäller nappflaska har vi en per barn, i glas, som används till välling. Har ammat i övrigt, därför har det räckt med en. Ger man ersättning behövs fler. Särskilda tallrikar i melamin t.ex har vi ratat till förmån för porslin och glasskålar av solid modell. Använder inte heller plastskedar, utan vanliga skedar i lagom storlek. Haklapp använder vi flergångs i frottémodell. Blöjor har vi kört på engångs, av bekvämlighets- och hygienskäl. (Med hygienskäl åsyftas främst för oss själva, då vi inte varit så sugna på att förvara och tvätta använda blöjor, inte att tygblöjor är ohygieniskt per se). Vid tvätt vanliga tvättlappar som blöts med vatten, inga våtservetter. Dusch med bara vatten, enstaka gång med oparfymerat schampo. Kläder köps i största möjliga utsträckning ekologiskt, och används av flera syskon, oavsett färg och mönster. Begagnat i viss mån i form av arvegods och en del annat, men begränsas av att vi valt att inte lägga tid på att leta på second hand etc. I stället shoppar jag på nätreorna, gärna "fel årstid" som kan vara väldigt förmånliga.
Leksaker: här får man aktivt minska på inflödet när barnen växer. Vi har satsat på rejälare lite dyrare träleksaker, istället för massa plast. Har rensat ut de allra flesta plastleksakerna sedan länge (undantag DUPLO och något annat fåtal). Sen sätter jag undan en låda ett tag och plockar sedan fram och byter, vilket kan roa barnen ett bra tag, då leksakerna känns som nya.
Ja som sagt, ett stort ämne där det finns många aspekter att ta hänsyn till, jag är nyfiken på att höra vad Ni har för tankar kring detta?

/A

mindre prylar

Ett enklare liv med upplevelser i centrum, istället för prylar. Att våga gå sin egen väg, och att inte låta sig påverkas av andras åsikter om sig själv. Ett liv med mindre sysslor, där tid frigörs för att ägnas åt dom man älskar och det man älskar. En viktig del i detta är minskad och medveten konsumtion. Det finns ingen billig mat, inga billiga saker. Priset är det samma och betalas av någon, någonstans.

RSS 2.0