Mat-minimalism

På ett område är vi inte så minimalistiska i vår familj - när det gäller maten. Konsumentverkets konstnadsberäkningar gör gällande att vi i vår familj på fyra skulle kunna ha kostnader för mat på ca 5000 kr i månaden. Men hos oss ligger vi nästan på det dubbla! Då räknar jag iofs in alla varor som inhandlas på matvaruaffärer såsom blöjor, tvättlappar, toalettpapper, städattiraljer, hårvård etc, vilket inte ingår i deras kalkylering, samt även mat från restauranger. Vi äter ute ett fåtal ggr i månaden, och dricker ingen alkohol överhuvudtaget. Varför blir det då så dyrt?
 
 
 
 
1. Vi köper nästan uteslutande ekologiska varor, och jag tror att grönsakerna är en ganska dyr post. T.ex två eko-paprikor kostar 30 kr, och äts upp på ett kick. Eko-körsbärstomater kan gå loss på 18 kr för en ask, jämfört med ordinarie närodlade tomater som kan kosta ner mot 15-20 kr för ett kilo. Nu kommer vi inte att tumma på eko-varorna, men man behöver ju inte alltid välja de dyraste grönsakerna, utan kan ju styra in det på mer säsongsbetonat. 
 
2. Vi brukar handla "lite av varje", lite fisk, kött, kyckling etc i ganska stora förpackningar, och blandade grönsaker och diverse gryner och bönor till, vilket ofta leder till att vi får slänga lite överblivna dassiga grönsaker etc. Från och med denna månad handlar jag enligt en strikt veckoplanering, där jag bara köper exakt de varor som skall användas till middagar (och frukost, mellis etc)
 
3. Jag skall baka bröd i större utsträckning, för köpebröd är ju inte alls gott egentligen, tycker jag. Och dyrt!
 
4. Vi måste se över snacksen, då vi har en tendens att köpa hem en del godsaker såsom glass och godis lite väl ofta. Mannen kommer att dra ner på sina coca-cola =)
 
5. Matplaneringen kommer att gå enligt temat fisk-veg-kyckling-veg-kött, hoppas då på att de vegetariska måltiderna kommer att medföra generellt lägre matkostnader vilket gör att dessa pengar kan läggas på ekologiska varor utan att totalkostnaden ökar så mycket.
 
Hur ser era matkostnader ut, speciella prioriteringar?
 
/A
David
2014-05-29 @ 22:03:34
URL: http://www.elegant.se/

Tror att 2:an "Vi brukar handla "lite av varje"" är boven i dramat. Själv storhandlar vi aldrig. Vi planerar inte ens en hel vecka, utan går till olika butiker och plockar bland erbjudanden och köper endast de vi ska ha för dagen och inget annat. I regel handlar vi inte för mer än två, max tre dagar framåt. Det enda undantaget är kött och kyckling som vi fryser. Inget går till spillo och vi handlar alltid bra kvalitet till lägsta pris. Vi handlar också olika varor på olika butiker. Vi är tre i hushållet och våra matkostnader går för under 3000:-/månad. Vi äter rätt enkelt under vardagarna, men under helgerna brukar vi kosta på oss finare mat, som skaldjur och oxfilé. Så det ingår också i matkostnaderna.

Svar: Det är en avvägning det där - handlar man ofta är det lättare att frukt och grönt hålls fräscht, men samtidigt vill jag handla så sällan så möjligt då jag inte vill lägga tid på detta flera ggr i veckan. Samtidigt kan storhandling göra att man köper på sig för stora förpackningar som inte förbrukas etc. Imponerande att inget går till spillo! Jag gillar inte att slänga mat, men det händer ibland tyvärr.
mindreprylar.blogg.se

En annan David
2014-06-03 @ 20:47:46
URL: http://www.2good.nu/

Till David ovan: hur går din reklamaktiga länk till en webbshop ihop med en minimalistisk livsstil?

Eva
2014-06-13 @ 15:01:05

Håller också på att minska matkostnaderna. Här ett tips på god och mättande vegetarisk sallad.

Blanda samma mängd keso som kokta vita bönor.(Ej i tomatsås, helst hemmakokta= billigt!) Lägg i isbergssallad, gurka och någon grönsak med kontrasterande färg, t ex tomat eller paprika. (Morot billigast förstås.) Lite örtsalt på.

Mums! :) Man kan variera med tonfisk istället för bönor vilket gör den ännu drygare och mer mättande i mindre mängder.
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

mindre prylar

Ett enklare liv med upplevelser i centrum, istället för prylar. Att våga gå sin egen väg, och att inte låta sig påverkas av andras åsikter om sig själv. Ett liv med mindre sysslor, där tid frigörs för att ägnas åt dom man älskar och det man älskar. En viktig del i detta är minskad och medveten konsumtion. Det finns ingen billig mat, inga billiga saker. Priset är det samma och betalas av någon, någonstans.

RSS 2.0