Gott bröd

Bakade ett enkelt och ganska nyttigt bröd i långpannan imorse med ingredienser som jag hittade här hemma, blev väldigt gott så omvandlar det till ett recept om ni är intresserade.

½ pkt jäst
ca 6 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 msk sirap (honung går också bra)
1 stort rivet äpple (eller morot)
lite salt
någon msk nyponskalsmjöl (för C-vitaminets skull, här kan man öka mängden om man vill)
1 msk linfrön (här kan man också öka mängden, tog lite pga att småbarn äter av mitt bröd)
ca 1 dl solrosfrön
lite kruskakli (valfri mängd)
ca 1,5 l mjöl, jag tog ca 8 dl fullkornsdinkel, och resten vetemjöl, men ibland tar jag i havregryn också. Helt enkelt vad du har hemma, men en andel vetemjöl för att få lite höjd på brödet är att rekommendera.

Jästen löses upp i vattnet, tillsätt resten av ingredienserna, mjölet kan man ta sist. Arbeta degen med degkrokar eller assistent/liknande. Degen ska vara lite kladdigare än vanligt. Jäs ca 45 min i bunke. Stjälp sedan över degen i långpanna, jäs ytterligare ca 20 min. Grädda sedan i 175 grader i ca 45 min, brödet är klart när man kan knacka på ytan och det låter ihåligt.

/A
Birgitta
2012-05-10 @ 11:25:18
URL: http://mindreprylar.blogg.se/

Måste testa detta!Du brukar ju baka gott! Men...var det inte en "gåva" du hade från någon "anmoder"..?/B
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

mindre prylar

Ett enklare liv med upplevelser i centrum, istället för prylar. Att våga gå sin egen väg, och att inte låta sig påverkas av andras åsikter om sig själv. Ett liv med mindre sysslor, där tid frigörs för att ägnas åt dom man älskar och det man älskar. En viktig del i detta är minskad och medveten konsumtion. Det finns ingen billig mat, inga billiga saker. Priset är det samma och betalas av någon, någonstans.

RSS 2.0