Gott bröd
Bakade ett enkelt och ganska nyttigt bröd i långpannan imorse med ingredienser som jag hittade här hemma, blev väldigt gott så omvandlar det till ett recept om ni är intresserade.
½ pkt jäst
ca 6 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 msk sirap (honung går också bra)
1 stort rivet äpple (eller morot)
lite salt
någon msk nyponskalsmjöl (för C-vitaminets skull, här kan man öka mängden om man vill)
1 msk linfrön (här kan man också öka mängden, tog lite pga att småbarn äter av mitt bröd)
ca 1 dl solrosfrön
lite kruskakli (valfri mängd)
ca 1,5 l mjöl, jag tog ca 8 dl fullkornsdinkel, och resten vetemjöl, men ibland tar jag i havregryn också. Helt enkelt vad du har hemma, men en andel vetemjöl för att få lite höjd på brödet är att rekommendera.
Jästen löses upp i vattnet, tillsätt resten av ingredienserna, mjölet kan man ta sist. Arbeta degen med degkrokar eller assistent/liknande. Degen ska vara lite kladdigare än vanligt. Jäs ca 45 min i bunke. Stjälp sedan över degen i långpanna, jäs ytterligare ca 20 min. Grädda sedan i 175 grader i ca 45 min, brödet är klart när man kan knacka på ytan och det låter ihåligt.
/A
URL: http://mindreprylar.blogg.se/
Måste testa detta!Du brukar ju baka gott! Men...var det inte en "gåva" du hade från någon "anmoder"..?
/B